47. De buurt – Elkaar kennen is veiliger en leuker

Opvoeden vindt binnenshuis plaats, in het gezin, maar ook buitenshuis. Kinderen groeien ook op in een straat en een buurt. Die buurt is voor hen de samenleving in het klein.
Hoe veiliger en vrolijker de buurt is, hoe fijner de kinderen er kunnen opgroeien. Denk dan aan de mogelijkheid om lekker buiten te kunnen spelen, maar ook aan de manier waarop de buurtbewoners met elkaar omgaan.
Als familie en vrienden ver weg zijn, zijn het de buren die af en toe een oogje in het zeil kunnen houden of eens kunnen bijspringen (zie 41. Samen opvoeden).
In buurten waar mensen elkaar kennen en met elkaar omgaan, is minder onveiligheid en criminaliteit. Mensen die elkaar groeten, helpen elkaar eerder. Ook laten ze zich eerder aanspreken op hun gedrag.
Door de handen ineen te slaan en gezamenlijk bepaalde problemen (zoals bijvoorbeeld overlast) aan te pakken, krijgen buurtbewoners vertrouwen in elkaar. Buren die elkaar vertrouwen, kunnen afspraken met elkaar maken. Bijvoorbeeld over het gedrag van hun kinderen op straat.
Ook in buurten zonder problemen is prettig met elkaar omgaan belangrijk. Dan weet je elkaar te vinden als er toch eens iets aan de hand is.