21. Chemie tussen kind en opvoeders – ouders, leer je eigen temperament kennen

Kinderen verschillen van elkaar in temperament (zie 20. Elk kind is anders), maar volwassenen ook. De mix van temperamenten van kinderen en ouders heeft grote invloed op het gezinsleven.
Een actieve ouder kan zich snel ergeren aan een langzaam startend kind. Zo’n ouder kan misschien straf of dwang willen gebruiken, omdat hij het kind lui vindt. Maar dat helpt meestal niet, en zorgt vooral voor ruzie.
Probeer aan te sluiten bij het temperament van het kind. 
Een langzame starter moet je niet haasten, maar meer tijd geven. Jaag hem niet door het ochtendritueel heen, maar laat hem eerder opstaan om rustig de dag te kunnen beginnen.
Een kind dat altijd heel erg geconcentreerd bezig is, kun je beter een poosje vóórdat het moet komen eten, een paar keer waarschuwen. Haal je het ineens uit zijn boek of spelletje, dan raakt het van slag.
Vooral bij moeilijke kinderen (zie 20. Elk kind is anders) is het belangrijk consequent te zijn, heldere grenzen te stellen, maar het kind ook positief te blijven benaderen.
Het kind heeft zijn temperament niet zelf uitgezocht. Geduld en begrip verkleinen de kans op gedragsproblemen later in het leven.
Voor ouders is het belangrijk hun eigen temperament te begrijpen. Want dat kan invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. 
Een actieve, positief ingestelde ouder kan teleurgesteld zijn in een slecht gehumeurd en naar binnen gericht kind. Zo’n ouder moet beseffen dat hijzelf verkeerde verwachtingen heeft.
Het is niet zo dat het kind onwillig is. Wie dat beseft, kan het kind ook helpen zichzelf te begrijpen.