19. Seksualiteit en adolescentie – zoenen, voelen en de eerste keer

Als kinderen een jaar of 12 zijn, beperkt hun seksueel gedrag zich meestal nog tot (tong)zoenen.
Als ze 14, 15 jaar zijn, hebben ongeveer twee op de vijf jongeren ervaring met voelen en strelen onder de kleren.
Onder 16- en 17-jarigen hebben meisjes meer seksuele ervaring dan jongens. De helft van de schoolgaande jongeren heeft op zijn 17de voor de eerste keer geslachtsgemeenschap.
Uit onderzoek blijkt dat in ‘warme’ gezinnen, waar een redelijk aantal grenzen en regels bestaan (zie 28. Liefde en leiding), jongeren later aan seks beginnen. Dat is positief, want jongeren die relatief vroeg aan seks beginnen (met 14 jaar of eerder), zeggen later vaker dat ze liever wat langer hadden gewacht.
Nog belangrijker dan de leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, is of dit op een veilige en prettige manier gebeurt. Jongeren die in een warm gezin opgroeien, zeggen dat ze bij het vrijen assertiever en zelfverzekerder zijn.
Ook hebben ze meer controle over wat er gebeurt, en kunnen ze beter praten met hun partner. Deze jongeren beschermen zich beter tegen zwangerschap, en hebben minder ervaring met ongewenst seksueel gedrag.
Wanneer ouders (ruim) van tevoren met hun kind praten over seks en anticonceptie, vergroot dat de kans dat hun kind anticonceptie gebruikt. En meisjes die vaker met de moeder of beide ouders over seks praten, kunnen beter aangeven wat ze willen op seksueel gebied. Ook kunnen ze beter ongewenste seks weigeren.
Gesprekken tussen ouders en kinderen moeten niet alleen over ‘technische’ zaken gaan, maar ook over gevoelens, en over hoe je met elkaar omgaat.
Stel als ouders open, uitnodigende vragen. Zorg ervoor dat je kinderen weten dat je er voor hen bent bij vragen en problemen, en dat je ook hun privacy respecteert.