18. Seksuele ontwikkeling – van doktertje spelen tot seksen

Kinderen laten al op heel jonge leeftijd seksueel gedrag zien. Maar dat ervaren en noemen ze niet zo. Kleuters die doktertje spelen doen niet aan seks, al denken volwassenen soms van wel.
Tussen hun geboorte en hun 4de jaar beginnen kinderen hun lichaam te ontdekken. Als ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn, breekt het ‘poep en scheet’-tijdperk aan. Tot hun 6de jaar spelen ze doktertje.
Het is belangrijk dat ouders experimenteren met seksualiteit binnen duidelijke grenzen toestaan (zie 28. Liefde en leiding). Bijvoorbeeld: ‘Je mag niet in de woonkamer met je piemeltje spelen, maar wel in bed.’ Als kinderen ouder worden, neemt hun de behoefte aan privacy toe.
Tussen 6 en 8 jaar ontstaan de eerste verliefdheden. De meeste kinderen houden hun verliefdheid geheim, ze zijn bang dat ermee worden gepest.
Tussen 8 en 10 jaar ontdekken kinderen of ze homo zijn of hetero. Ze gaan elkaars geslachtsdelen bekijken en betasten. Er wordt meer gemasturbeerd.
Kinderen tussen 10 en 12 jaar beleven hun verliefdheden emotioneler. Ze krijgen meer belangstelling voor de seksualiteit van volwassenen en bekijken bijvoorbeeld porno op internet. Hun lichaam raakt in de puberteit en ze worden preutser. Sommige meisjes krijgen hun eerste menstruatie, sommige jongens hun eerste zaadlozing (zie 2. Het lichaam).
Tussen 12 en 16 jaar krijgen heteroseksuele jongeren langzaamaan meer seksuele ervaring. Driekwart van hen begint met tongzoenen. Daarna gaan ze strelen onder de kleren, naakt vrijen, en ten slotte gaan ze met elkaar naar bed. Bij jongens zit er gemidddeld 5 jaar tussen de eerste tongzoen en de eerste ‘daad’, bij meisjes 3,5 jaar (zie 19. Seksualiteit en adolescentie).
Bij homo’s en lesbo’s duurt het vaak wat langer, omdat zij minder voorbeelden in hun omgeving hebben.